Egitim Sitesi (Sbs,Öss,Kpss) Öncesi Hazırlık Sitesi

Üye Olarak Hiç Bir Şey Kaybetmessiniz. Sadece Daha İyi Hizmet Alırsınız. Tr-Egitim.Forum

Join the forum, it's quick and easy

Üye Olarak Hiç Bir Şey Kaybetmessiniz. Sadece Daha İyi Hizmet Alırsınız. Tr-Egitim.Forum

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Matematik felsefesi

zuzu16
    zuzu16
    Çalışkan Öğrenci
    Çalışkan Öğrenci

Paylaşım Gücü : 25977
    Üye Rep Gücü : 10

Matematik felsefesi Empty Matematik felsefesi

Mesaj tarafından zuzu16 Çarş. Ekim 06, 2010 7:38 pm

Matematik felsefesi matematiği anlama çabalarını sınıflandırmaya çalışan bir felsefe dalıdır

Başlıca soruları matematik ve matematiğin konusu olan nesnelerin kaynağı ile ilgilidir. Özellikle doğru bir önermenin özelliklerini inceler

Matematiksel konu Maddesinin kaynakları nedir
    Bir matematiksel nesne ne manasıyla ilgilidir
    Bir matematiksel önermenin niteliği nedir
    Matematik ile mantık arasındaki ilişki nedir
    Hermeneuticlerin matematikteki rolü nedir
    Matematikte bir rol hangi türde soruşturmayla oynanır
    Matematiksel soruşturmanın nesnesi nedir
    Matematiğin arkasındaki insan özellikleri nedir
    Matematiksel güzellik nedir
    Matematiksel gerçeğin doğası ve kaynağı nedir
    Soyut matematikler dünyası ile materyel evren arasındaki ilişki nedir

(ayrıca bkz Ontoloji). Platonizmin, örneğin Kurt Gödel tarafından kabul edilen şekli konuya bu yönden yaklaşmaktadır

Diğer önemli bir konu matematiksel bir kuramın gerçekliğidir. Matematik (Doğa Bilimlerinden farklı olarak) deneysel olarak sınanamadığı için belirli bir matematik kuramını gerçek bulmak için nedenler aranmaktadır (Bkz. Epistemoloji). Luitzen Brouwer'in temellerini attığı Sezgici Matematik bu görüşün bilenen temsilcilerindedir. Mantıkçı Matematik yaklaşımı ise Bertrand Russell ve Gottlob Frege tarafından savunulmuştur. David Hilbert biçimcilik akımının temsilcilerinden sayılmaktadır. Gelenekselcilik mantıkcı görgücüler (Rudolf Carnap, Alfred Jules Ayer Carl Hempel) tarafından temsil edilmiştir.

Forum Saati Paz Kas. 24, 2024 3:58 am